Vruchtbaarheid/ PCOS / zwangerschap.

Veel vrouwen willen weten hoe ze zich gezond kunnen voorbereiden op een zwangerschap. Net zoveel vrouwen willen weten hoe zij weer kunnen herstellen NA een bevalling, na een miskraam of na een verwoede pogingen van een IUI of IVF behandeling.

Dit trekt een behoorlijke wissel op onze eigen vitamine- en mineralenbalans. Daarnaast zijn bepaalde nutrienten verantwoordelijk voor een betere vruchtbaarheid. Door bijvoorbeeld luchtverontreining, overgewicht of jarenlang pilgebruik zijn bepaalde vitamines minder aanwezig in ons lichaan.

Verder weten we dat een gezonde moeder, een directe invloed heeft op de vruchtbaarheid, maar later ook op de gezondheid van de baby, daarna zelfs op de gezondheid van een puber. Diverse recente conclusies uit een groot Rotterdams Onderzoek = GEneration R, gaf inzicht over de relatie tussen gezondheid moeder en de baby. Onderzoek door Erasmus Universiteit en het Erasmus Medisch Centrum. Als moeder heb ik mijn bijdrage mogen leveren aan dit onderzoek. Ik kreeg zelf een echo tijdens mijn zwangerschap en later moesten wij diverse vragenformulieren invullen.

De onderzoeken richten zich op gezondheidsuitkomsten over de hele levenscyclus en spelen zich niet alleen af in het ziekenhuis, maar ook bij de gezonde bevolking van Rotterdam. Daarbij wordt ook samengewerkt met onderzoeksgroepen over de hele wereld. Het onderzoek sluit aan bij de onderwerpen, die in de patiëntenzorg spelen en bij de doelen van de publieke gezondheid. Veel onderzoek werd al gedaan in de buik van de moeder, omdat er op grote schaal onderzoek is gedaan dmv echo΅s. Omdat de bevolkingssamenstelling van Rotterdam zo divers is, is er dus ook over andere bevolkingsgroepen veel informatie. Alle vragen over voeding en gedrag passeren de revue. Uit dit onderzoek bleek bijvoorbeeld dat er onder de allochtone bevolking van Rotterdam (de kinderen) in 54% van de gevallen een vitamine D- tekort is gemeten.Waar kunnen we op inzetten voor de zwangerschap ?

- Stress beinvloedt het lichaam negatief. Diverse supplementen werken positief op onze stressniveau's.

- Hormoonbalans in evenwicht brengen.

- Kwaliteit van sperma van de man is belangrijk, middels voedingsadviezen en supplementen-advies kunnen we kijken of hier een positieve bijdragen aan geleverd kan worden. Zink en selenium zijn goede aanvullingen op een gezonde voeding. Roken en teveel alchol hebben grote invloed op de kwaliteit van sperma. Deze schade kunnen we herstellen door anti-oxidanten en een detox in te zetten

- leeftstijltherapie ( wat eten jullie gedurende de dag?) werken jullie veel, bewegen jullie weinig?)??

- Checken Vit D3 tekort?

- Langdurig pilgebruik is slecht voor bepaalde stoffen in het lichaam.

- De meeste vrouwen kennen de voordelen van Foliumzuur- gebruik, maar ook die van magnesium en Vitamine C zijn belangrijk.

- DIverse Aminzozuren dragen bij aan vruchtbaarheid van de vrouw.


Waar kunnen we op inzetten TIJDENS de zwangerschap ?

We gaan testen welke stoffen je tijdens de zwangerschap nodig hebt. De meest gebruikte vitamines en mineralen zijn B6, B12 , Zink en Magnesium, naast de al bekende Foliumzuur (B11).

Dit zit vaak allemaal in een kwalitatief goede multi. Choline speelt een belangrijke rol bij de goede ontwikkeling van een baby en gezondheidsproblemen op latere leeftijd. Daarnaast is er veel bekend over het voorkomen van allerlei zwangerschapskwalen en supplementen, die deze klachten kunnen verminderen:

- misselijkheid

- Bekkenproblemen

- Spierkramp

- Obstipatie

- Straie

- Blaasontsteking en Aambeien.

Daarnaast werk ik samen in Rotterdam en Doorn met acupuncturisten, die gespecialiseerd zijn in het ondersteunen van het lichaam van de moeder tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling.

-----------------------------------------------------------------------------------

  • Wat is het belangrijkste supplement voor a.s. moeders ?

1) UIt Deens onderzoek onder 36000 moeders bleek dat na 12 weken multi - vitamine ZWANGEREN- gebruik vrouwen aanmerkelijk minder vroeggeboortes kregen en hadden de baby' s bij een vroeggeboorte een beter geboortegewicht. Bij vrouwen met overgewicht, waren deze resultaten wel iets minder goed.

2) Bij een Amerikaans onderzoek onder 2000 vrouwen waren de resultaten na het gebruik van een multi nog positiever.

3) B6 en B12 zijn belangrijk voor de groei, bloedaanmaak en ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel van de baby. Zink en ijzer zijn ook zeer belangrijk voor de ontwikkeling van de foetus. Vitamine D3 is belangrijk voor veel processen, oa. kan een kind door een tekort op latere leeftijd ADHD ontwikkelen. (onderzoek USA en FInland)


PCOS

Tijdens een consult adviseer ik stellen die graag zwanger willen raken, over de supplementen die je in kunt zetten bij IVF en PCOS. Want ook vruchtbaarheid is een natuurwet, de natuur wil zich alleen voortplanten in een gezond lichaam.

de leer van de supplementen vindt zijn oorsprong in de celbiologie. Wat heeft de cel nodig om zich optimaal te voelen??